Iaşi Outdoors

septembrie 24, 2011

Calimani relax

Dupa o lunga pauza aparenta, revin pe langa relatarea preluata despre antrenamentul din Piatra Craiului cu o tura pe care am facut-o cu ceva timp inainte, in Calimani. Impreuna cu VMA, Monica si Alina, ne-am pornit spre Calimani, munti in care am mers prima data cu cortul, asta acum vreo 7 ani. Mai mult, de atunci nici nu am mai revenit in acest masiv, care desi pare aproape e putin mai greu accesibil, cu exceptia unei ture scurte dar frumoasa de iarna.

Traseul era planificat sa urce din Gura Haitii pana la cabana meteo Retitis in prima zi, apoi sa venim pe creasta, macar pana la varful Pietrosul. In prima zi am strabatut distanta cea mai mare, dar mare majoritate pe drum pietruit si fara prea multa urcare. Spre final alegem prost traseul care urca pana la cabana, despartindu-ne prea rapid de drumul mare. Ca si acum 7 ani tot in Calimani, platim pentru greseala cu o traversare lunga si urata prin jnepenis greu de traversat, apoi putin mlastina. Revenim in final la traseu si ajungem in gol alpin la apus, pe care il vedem spre portiunea mai inalta a crestei.

From September 24, 2011


VMA prin jnepeni


sfarsitul unei zile mai grea decat si-ar fi dorit majoritatea..

Dupa ce dormim bine o noapte la cabana Retitis, plecam pe creasta spre Pietrosu. Vremea e insorita, dar nu e prea cald, asa ca mergem repejor. Ne mai abatem de vreo doua ori de la traseul care nu e marcat foarte bine, dar acum detectam mai rapid greseala si nu facem intarzieri mari. Ajungem pe Negoiu Unguresc, de pe care „admiram” cariera parasita de pe partea romaneasca, impreuna cu reteaua de drumuri pe care vedem masini circuland, zonele vaste de jnepeni si ceva mai jos, brazi. Comparativ cu alti munti, sunt zone foarte mari in care vegetatia e foarte monotona si abundenta (fie jnepeni, fie brazi), zone care dupa cum stim deja sunt foarte greu de traversat pe cararile care nu sunt intretinute. Ajungem si pe Pietrosu, eu pentru a 3-a oara, dar prima data pe o vreme frumoasa. Coboram din seaua de dupa varf ce continua spre creasta in directia 12 Apostoli, pana la locul de cort de sub varf, pe un abrupt nemarcat, dar vizibil complet de sus.

Noaptea in cort dormim cam inghesuiti (4, in cort de 2.5 persoane), iar ploaia de peste noapte transforma traseul de pe langa raul din vale intr-o mlastina cu noroi gros, peste care trecem mai timizi la inceput, apoi obinuiti cu ideea. Pana la plecarea autobuzului din Gura Haitii avem destul timp sa ne spalam.

In total am parcurs 38 km, incluzand portiunea cea mai inalta a crestei. Singura varianta extinsa care ar fi avut sanse sa se incadreze in timpul nostru ar fi fost sa continuam dupa Pietrosu pe creasta, pe la Pietrele Rosii si 12 Apostoli, dar am renuntat din oboseala si lipsa de timp.

Traseul pe zile : zi1, zi2, zi3.

Un comentariu »

  1. Ajung si eu odata acolo cu voi 🙂 .

    Comentariu de Camyyssa — octombrie 17, 2011 @ 12:05 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: